Onderzoeken

CTG

Hoogzwangere dame met 2 monitorbanden rond haar buik en ernaast een monitor toestel.

Het CTG of de monitor geeft enerzijds weeën weer, en anderzijds de harttonen van de baby. Indien het hartpatroon goed is, geeft de monitor aan dat de baby in orde is. Is dit patroon afwijkend, dan moeten we soms een bijkomende echo nemen of gaan we zelfs over tot verlossing van de baby.

Echografie

Print van een echografie

De groei, de structuren van de organen, de doorbloeding doorheen de navelstreng, de hoeveelheid vruchtwater, de plaats van de nageboorte, enz. kunnen we nakijken met een echografie. Zo kunnen we informatie geven over het welzijn van de baby. Een echografie is dus een prenataal onderzoek waarbij een beeld van het ongeboren kind zichtbaar gemaakt wordt op een scherm door terugkaatsing van geluidsgolven in het lichaam. Dit onderzoek gebeurt wekelijks, tenzij de arts dit anders voorschrijft. Een echografie is volledig pijnloos en ongevaarlijk. 

Doppler

Het doppleronderzoek gaat de bloedstroom doorheen de verschillende bloedvaten van de baby na. De doorstroming doorheen de navelstreng geeft een idee over de werking van de nageboorte. Indien deze afwijkend is, moet de baby intensief gevolgd worden met een echo en een CTG.

Onderzoeken moeder

Bloeddruk opname van een hoogzwangere dame

We controleren voortdurend de bloeddruk, bloed en urine, pols en gewicht van de moeder. Dagelijks komt de MIC-arts samen met de assistent en de vroedvrouwen langs om de toestand van moeder en baby op te volgen. Wekelijks bespreken de vroedvrouwen, de gynaecologen, neonatologen, genetici, kinderchirurg, enz. alle patiënten van de MIC-afdeling om zo de beste zorgen voor moeder en kind aan te bieden.

Bezoekje aan de neonatologie

Overzicht neonatologie afdeling.

Alle ouders waarbij we een vroegtijdige bevalling verwachten, krijgen de kans om de prematurenafdeling te bezoeken. Zo kunnen zij al kennis maken met deze dienst, de verpleging en de dokters voordat hun kindje geboren wordt.